Ohjeita kaukopalvelutilauksen tekemiseen

Jos et löydä aineistoa kirjaston kokoelmista, voit tilata sen kirjaston kautta. Helsingin yliopiston kirjaston kaukopalvelu toimittaa aineistoa myös muualle Suomeen. Ota yhteyttä kirjaston kaukopalveluun tai täytä E-lomake.

Kaukopalvelu on maksullista ja perittävät maksut selviävät hinnastosta. Kustannuksiin vaikuttaa mm. toimitusaika ja -tapa.

Tilaustavat

Alla lueteltuja tilaustapoja käytettäessä ei tarvitse rekisteröityä, vaan voi suoraan tehdä tilauksen.

  • E-lomake lienee se helpoin vaihtoehto.
  • Sähköposti. Tilauksen voit lähettää osoitteeseen: HULib-ILL [ ät ] helsinki.fi
  • Puhelin toimii työpäivinä. Soita silloin numeroon: +358-2941-26665.
  • Faksinumero on (09) 2410 385.
  • Postitse voit lähettää valmiit kaukopalvelulomakkeet tai viitelistat osoitteeseen: Helsingin yliopiston kirjasto / Kaukopalvelu, PL 53 (Fabianinkatu 30), 00014 Helsingin yliopisto.
  • Paikan päällä. Voit tulla käymään kirjastossa ja täyttää tilauslomakkeet.
  • HYKS:n sairaalahenkilöstölle on erilliset toimintaohjeet Ohje HYKS:n henkilökunnalle: Kaukopalvelutilaus Terkon kokoelmista (Ohje koskee niitä klinikoita, joissa ei ole kirjastonhoitajaa tekemässä tilauksia.)
  • Suoraan tietokannasta tai verkkopalvelusta. Kaukopalvelutilaus on mahdollista tehdä suoraan esimerkiksi Medic-tietokannasta, Vertex-palvelusta ja FeedNavigator-uutuusseurantapalvelusta. (FeedNavigator on kaikille avoin palvelu, Medic ja Vertex ovat käytettävissä mm. HY:n ja HYKSin verkoissa.)
  • HUPS - Helsinki University Packet Service (HY:n ja HYKS:in henkilökunta)

Toimitustavat ja -ehdot

Normaalitilaukset lähetetään 1. luokan postissa.
Yritysten ja laitosten tilaama aineisto lähetetään tilausosoitteeseen.
Yksityishenkilöiden tulee noutaa kaukolainat siitä kirjaston toimipisteestä, jonka tilauslomakkeella on valinnut noutopaikaksi, artikkelikopiot lähetetään asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen.
Kiireelliset tilaukset toimitetaan 24 tunnin kuluessa ja niistä peritään kiireellisyyslisä (hinnasto). HUOM: Kaikki telekopiona pyydetyt artikkelijäljenteet ovat pikalähetyksiä, joista peritään kiireellisyyslisä.

Helsingin yliopiston kirjaston omista kokoelmista voidaan toimittaa artikkelijäljenteitä myös seuraavin tavoin:

  • Sähköpostitse PDF-tiedostoina (vain kirjastoille). Lähetetyt pdf-tiedostot ovat Helsingin yliopiston kirjastossa skannattuja kopioita. Tiedoston avaamiseksi vastaanottajalla tulee olla koneessaan Adoben Acrobat Reader -lukuohjelma.


Jäljenteitä toimitettaessa noudatetaan tekijänoikeuslain ja -asetuksen säädöksiä. Digitaaliset kopiot toimitetaan tulostettaviksi paperille. Vastaanottajan tulee tuhota tiedostot välittömästi paperitulostuksen jälkeen.


Laskutus tapahtuu aina erikseen myöhemmin. Lasku lähetetään tilaajan ilmoittamaan laskutusosoitteeseen ja hinnoittelussa noudatetaan Helsingin yliopiston kirjaston voimassa olevaa palveluhinnastoa.

Lisätietoja: HULib-ILL(ät)helsinki.fi