Table of Contents

Metodologia. Endokriininen järjestelmä.
Hormonien määritysmenetelmät.
Endokriinisten sairauksien geenidiagnostiikka.
Endokriiniset sairaudet. Hypotalamus, aivolisäkkeen etulohko ja käpylisäke.
Aivolisäkkeen takalohko ja vesiaineenvaihdunta.
Kilpirauhanen.
Luusto ja mineraaliaineenvaihdunta.
Lisämunuaiset.
Ruoansulatuskanavan ja haiman neuroendokriiniset kasvaimet.
Monikasvainoireyhtymät eli multippelit endokriiniset neoplasiat.
Autoimmuunipolyendokrinopatiat.
Porfyriat.
Elinkaaren endokrinologia. Normaali ja poikkeava kasvu.
Sukupuolen kehitys ja sen häiriöt.
Puberteetti.
Kivekset.
Gynekologinen endokrinologia.
Metaboliset sairaudet. Diabetes.
Hypoglykemia.
Dyslipidemiat.
Lihavuus ja syömishäiriöt.
Lasten lihavuus. Endokrinologia tarjoaa perustiedot endokriinisesta järjestelmästä, hormonien vaikutustavoista ja endokriinisista ja metabolisista sairauksista. Näyttöön perustuva tieto on ollut tekstien perusta aina silloin, kun sellaista on ollut saatavilla. Käypä hoito -suosituksia on käytettävissämme osteoporoosista, diabeteksesta ja dyslipidemioista, mutta ei esimerkiksi kilpirauhassairauksista. Näytön puuttuessa kirjoittajat ovat antaneet jopa kolmikymmenvuotisen kliinisen kokemuksensa lukijan käyttöön. Endokrinologia-kirja soveltuu lääketieteen opiskelijoille, sisätauteihin erikoistuville, yleisisätautilääkäreille, sisätautiendokrinologeille ja endokriinisia sairauksia hoitaville gynekologeille ja lastenlääkäreille sekä endokrinologiaan suuntautuneille sairaanhoitajille.

Endokrinologia tarjoaa perustiedot endokriinisesta järjestelmästä, hormonien vaikutustavoista ja endokriinisista ja metabolisista sairauksista.

Näyttöön perustuva tieto on ollut tekstien perusta aina silloin, kun sellaista on ollut saatavilla. Käypä hoito -suosituksia on käytettävissämme osteoporoosista, diabeteksesta ja dyslipidemioista, mutta ei esimerkiksi kilpirauhassairauksista. Näytön puuttuessa kirjoittajat ovat antaneet jopa kolmikymmenvuotisen kliinisen kokemuksensa lukijan käyttöön.

Endokrinologia-kirja soveltuu lääketieteen opiskelijoille, sisätauteihin erikoistuville, yleisisätautilääkäreille, sisätautiendokrinologeille ja endokriinisia sairauksia hoitaville gynekologeille ja lastenlääkäreille sekä endokrinologiaan suuntautuneille sairaanhoitajille.