Global Burden of Small Vessel Disease–Related Brain Changes on MRI Predicts Cognitive and Functional Decline

Added 39 days ago (17.01.2020)
Authors: Hanna Jokinen Juha Koikkalainen Hanna M. Laakso Susanna Melkas Tuomas Nieminen Antti Brander Antti Korvenoja Daniel Rueckert Frederik Barkhof Philip Scheltens Reinhold Schmidt Franz Fazekas Sofia Madureira Ana Verdelho Anders Wallin Lars-Olof Wahlund Gunhild Waldemar Hugues Chabriat Michael Hennerici John O’Brien Domenico Inzitari Jyrki Lötjönen Leonardo Pantoni Timo Erkinjuntti From the Clinical Neurosciences, Neurology, University of Helsinki and Helsinki University Hospital (H.J., H.M.L., S. Melkas, T.E.), Finland Department of Psychology and Logopedics, Faculty of Medicine (H.J., H.M.L.), Finland Medical Imaging Center, Radiology, University of Helsinki and Helsinki University Hospital (A.K.), Finland Combinostics, Ltd, Finland (J.K., T.N., J.L.) VTT Technical Research Centre of Finland (J.K., J.L.) Faculty of Health Sciences, University of Eastern Finland (J.K.) Department of Radiology,Medical Imaging Center, Tampere University Hospital, Finland (A.B.) Biomedical Image Analysis Group, Department of Computing, Imperial College London, United Kingdom (D.R.) Department of Radiology and Nuclear Medicine (F.B.), Neuroscience Campus Amsterdam, VU University Medical Center, the Netherlands Alzheimer Center and Department of Neurology (P.S.), Neuroscience Campus Amsterdam, VU University Medical Center, the Netherlands Institutes of Neurology and Healthcare Engineering, University College London, United Kingdom (F.B.) NIHR Biomedical Research Centre at University College London Hospitals NHS Foundation Trust, University College London, United Kingdom (F.B.) Department of Neurology, Medical University of Graz, Austria (R.S., F.F.) Department of Neurosciences, Santa Maria Hospital, University of Lisbon, Portugal (S. Madureira, A.V.) Sahlgrenska Academy, Institute of Neuroscienceand Physiology, Section for Psychiatry and Neurochemistry, University of Gothenburg, Sweden (A.W.) Department of Neurobiology, Care Sciences and Society, Division of Clinical Geriatrics, Karolinska Institutet, Sweden (L.-O.W.) Department of Neurology, Danish Dementia Research Centre, Rigshospitalet, University of Copenhagen, Denmark (G.W.) Department of Neurology, Hopital Lariboisiere, APHP and INSERM U1161–University Denis Diderot (DHU NeuroVasc), France (H.C.) Medical Faculty Mannheim, University of Heidelberg, Germany (M.H.) Department of Psychiatry, University of Cambridge, United Kingdom (J.O.) Institute of Neuroscience, Italian National Research Council (D.I.) Department NEUROFARBA, University of Florence, Italy (D.I.) Department of Neuroscience and Biomedical Engineering, School of Science, Aalto University, Finland (J.L.) L. Sacco Department of Biomedical and Clinical Sciences, University of Milan, Italy (L.P.).